Školske vijesti

Juniori za seniore

Naša se škola pridružila Tjednu globalnog obrazovanja, kampanji koju koordinira Centar Sjever-Jug Vijeća Europe, a koja svake godine slavi obrazovanje (formalno, neformalno, informalno) u cijeloj Europi.

Pod motom "Aktivni mladi" naša je škola prijavila aktivnost zvanu "Juniori za seniore" i u suradnji sa Crvenim križem organizirala akciju nabave i transporta paketa pomoći za naše najugroženije sugrađane, osobe starije životne dobi i slabih primanja, kojima je u ovim vremenima socijalne izolacije itekako potreban signal da ih mladi i aktivni, glavni nositelji građanske dužnosti, nisu zaboravili.

Akcija je krenula u ponedjeljak 16. studenog, a kulminirala u petak 20. studenog kada su naši učenici pripremljene pakete raznosili po cijelom Zagrebu.

"Hvala Vam što sam bio uključen u projekt humanitarne akcije, ponovilo se!" – Dominik

Sjećanje na Vukovar

Pod nazivom "I u mom gradu Vukovar svijetli" obilježili smo u školi dan sjećanja na Vukovarske žrtve, 18.11.

Iz radionica na nastavi povijesti, hrvatskog jezika, likovne umjetnosti i informatike naši učenici web dizajneri osmislili su pano i smjestili ga u hodniku škole - da se ne zaborave rane devedesete.

Mnoge su svijećice, diljem Lijepe naše, zapaljene Vukovaru u čast.

Projekt "Mock US Elections" za Predsjedničke izbore u SAD-u 2020.

Svoj dojam projekta prikazao nam je Adam, 2. razred fizioterapeutski tehničar.

Ove godine naša je škola odlučila da ćemo sudjelovati u projektu u organizaciji Američkog društva u Zagrebu pod nazivom Mock US Elections 2020.

Da rezimiramo, svakoj školi koja je sudjelovala u ovom projektu dodjeljena je savezna država koju treba predstavljati na temelju veličine škole.

Od pedeset američkih saveznih država i pedeset škola koje su sudjelovale u projektu, mi smo zastupali državu Utah.

Tijekom nastave engleskog jezika profesorica nam je pokazivala predsjedničke kandidate Donalda Trumpa i Joea Bidena i programe koje oni predstavljaju te što im je cilj i što su obećali učiniti ako pobijede na izborima.

Također nam je pokazala kako se točno provode predsjednički izbori u SAD-u jer su puno složeniji i drugačiji nego u Hrvatskoj.

Pri završetku projekta, svaki je učenik u školi trebao glasati za predsjednika za kojeg je vjerovao da je bolji izbor za vođenje Sjedinjenih Država.

U gotovo svakoj školi pobijedio je Joe Biden, uključujući i našu, u samo jednoj školi većina je glasala za Trumpa.

Čini se da smo dobro predvidjeli jer svakim danom postaje sve jasnije da će Joe Biden pobijediti na izborima.

Sudjelovanje u ovom projektu bilo je zanimljivo iskustvo, mogli smo naučiti puno novih stvari koje vjerojatno nikada ne bismo naučili u redovnoj nastavi.

Sve u svemu, mislim da je ovaj projekt uspio i da bismo trebali organizirati nešto slično tijekom sljedećih predsjedničkih izbora.

Prizemljeni sunčev sustav

Zagrebački Sunčev sustav umjetnička je instalacija za koju su zaslužni Ivan Kožarić i Davor Preis. Raspoređen je po cijelom Zagrebu i pokazuje realan odnos planeta, pa su učenici, krenuvši od Sunca u Bogovićevoj ulici, jedan za drugim otkrivali Merkur, Veneru, Zemlju, Mars… Pritom su stjecali nove spoznaje o kemijskom sastavu planeta i pojavi života na Zemlji, te tako proširivali znanje iz kemije i biologije. Mjerenjem broja koraka između Sunca i ostalih planeta, učenici su uz zadano mjerilo računali stvarnu udaljenost između nebeskih tijela (geografija).

Noć vještica ili Halloween

Kraj listopada je uvijek najstravičniji dio godine, a ovaj put čak i ne pričamo o ispitima. Noć vještica ili Halloween unese mračnu atmosferu jeze koju naši učenici s iščekivanjem dočekaju. U sklopu nastave Engleskog jezika upoznaje se kultura i tradicija anglofonih zemalja. Vještice, izrezbarene bundeve, kosturi, svijeće i duhovi su na jedan dan učinile našu učionicu neprepoznatljivom, a nastavu još dinamičnijom. Zasigurno jedan od dana koji se učenicima ureže u sjećanje.

Pohvala našeg prijašnjeg eTwinning projekta

Naša je škola dobila priznanje zvano European Quality Label za izvrstan eTwinning projekt u prošloj školskoj godini, najviše priznanje u ovoj kategoriji.

Ponosni smo što će naš projekt biti objavljen i u bazi podataka Europskog portala etwinning. Osobito smo ponosni na rad naših učenika i profesora koji je samo daljnja potvrda kvalitete naše škole.

Svjetski dan jabuka

Obilježili smo Svjetski dan jabuka mnogim kreativnim radionicama iz svih nastavnih predmeta koje su učenici imali tog dana - hrvatski, engleski, njemački jezici, informatika, strukovni predmeti, kemija, fizika... čak su jabuku uključili i na sate razrednika.

Taj su se dan učenici i profesori sladili tim zdravim voćem, hrvatskih voćnjaka proizvodima i svi su komentirali da su (osim što su zdrave) sočne i zrele ubrane, a nisu poluzelene dozrijevale u hladnjačama. Zato KUPUJMO HRVATSKO, a "jabuka na dan doktor iz kuće van" slogan je promotivnog letka Hrvatske voćarske zajednice iz čijeg voćnjaka su jabuke stigle u našu školu.

Mini maturalac

Budući da nam epidemiološka situacija nije dozvolila planirano putovanje u Španjolsku, naši maturanti odabrali su hrvatsku destinaciju i proveli dva nezaboravna dana u Međimurju. Prilikom organizacije izleta slijedili smo upute vezane uz epidemiološe mjere, pa smo u skladu i s time odabrali aktivnosti. Prvog smo dana boravili u adrenalinskom parku "Accredo centar". Lijep, sunčan dan i boravak na zraku, uz aktivnosti koje nam je pripremilo ljubazno osoblje centra, od penjanja po stijenama, kartinga, vožnje na ziplineu, painballa i pregršt drugih, podizale su naš natjecateljski duh. Podijeljeni u timove, nestrpljivo smo čekali koji će tim, na kraju dana, zasjesti na prvo mjesto. Drugi dio našeg malog izleta proveli smo u termama Sv. Martin gdje smo opuštali tijelo i um od zahtjevnih aktivnosti prethodnoga dana. Kratko, ali slatko moto je po kojem ćemo pamtiti ovaj naš mini maturalac.